Met een prachtig muzikaal slotakkoord en de melancholische, filosofische dierenverhalen van Toon Tellegen sloot Studium Generale Groningen het kalenderjaar 2010 af. We kunnen weer terugkijken op een boeiend en succesvol jaar, met veel muziek in de verrassende gesprekken met Nederlandse popmuzikanten en tekstschrijvers. We verkenden de opkomende economieën, vroegen ons af of geluk op bestelling wel bestaat, bogen ons over alledaagse schoonheid, het verschijnsel tijd en het geloofsinstinct van de moderne mens. Internationale topsprekers Ian Buruma, Tariq Ramadan, Dries van Agt, Dick Swaab, Susan Neiman en onze eigen Douwe Draaisma waren bij ons te gast.

 

Ook in 2011 kunnen we u weer een aantrekkelijk en origineel programma aanbieden. We beginnen  met een serie dubbellezingen over klassieke scheppingsmythen en hedendaagse kennis over oorsprong en einde. Gevolgd door series over het belang en de werking van eerste indrukken en over het leven in oude en nieuwe sloppenwijken. Het Groningse Kenniscafé begint op een nieuwe plek, ForumImages, met programma's over sociale media en netwerken en robotica en kunstmatige intelligentie. In de aloude reeks Everyhting you always wanted to know about. staan komend voorjaar de Grote Vier centraal: Mulisch, Reve, Hermans en Wolkers. En we vertonen een serie topfilms met een deskundige (Engelstalige) inleiding over het thema Crime and Punishment. Voor de eerste informatie zie onze website.

Kortom, veel variatie en kwaliteit, zoals u van ons gewend bent. We hopen u komend jaar dan ook weer vaak bij onze programma's te mogen verwelkomen.

 

Namens alle medewerkers van Studium Generale Groningen wens ik u goede feestdagen toe en een gezond en energiek 2011!

 

 



Guus Termeer
 

 

NB! In verband met de feestdagen is het bureau Studium Generale van vrijdag 17 december 2010 t/m vrijdag 31 december 2011 gesloten.