INHOUD:

Reisverzekering

 

Kort verslag 10 november 2010

 

Contact

 

 

 

Deze nieuwsbrief verschijnt 1 keer per 3 weken: vóór de raad- en overlegvergadering met de agendapunten en ná de vergaderingen met een kort verslag.

 

Verzekeringen

Onlangs is middels een brief d.d. 4 oktober 2010 aan alle personeelsleden nog eens duidelijk gemaakt dat de RUG een WA-verzekering heeft voor schade als iemand namens de RUG heeft gehandeld; dus niet voor b.v. sportletsel.

De zgn. labverzekering is opgeheven, omdat iedereen zelf een WA- en ziektekostenverzekering heeft.

Sommige instituten hebben een collectieve reisverzekering (vraag dit na!). Anders dient ieder die een dienstreis maakt in opdracht van de RUG zelf een reisverzekering af te sluiten. 

 

Kort verslag

van de raads- en overlegvergadering van 10 november 2010:

·            Verslag Bestuurlijk Overleg

Het tekort in de begroting FWN 2011-2014 bedroeg voor 2011 1.4 miljoen Euro. Door nieuwe kortingen van het CvB zal het tekort voor 2011 echter 4.1 miljoen Euro bedragen. Het faculteitsbestuur beraadt zich op korte termijn op maatregelen. De faculteitsraad verzocht het bestuur om hierover duidelijk met het personeel te communiceren, om zodoende draagvlak te creëren voor de te nemen maatregelen.

 

De raad vernam dat de kosten van het nieuwe gebouw van Levenswetenschappen veel hoger zijn uitgevallen dan begroot. Deze kosten drukken niet alleen op de centrale reserve van de RUG, maar de doorberekening hiervan gaat ook ten laste van de FWN. De faculteitsraad zal de U-raad verzoeken om duidelijkheid wie verantwoordelijk is voor de overschrijding van deze kosten, en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Transparantie leidt tot meer acceptatie.

 

De "harde knip" tussen bachelor- en masterfase is volgens het CvB onvermijdelijk.

 

·            Stand van zaken Technische Bedrijfskunde

Het faculteitsbestuur is voornemens de studierichting TBK

onder voorwaarden te continueren.

De raad had hierover enkele vragen aan het bestuur:

- Een financieel plaatje met de gevolgen van de beslissing is gewenst. Nu staan er bij het onderdeel "Financieel" slechts plussen en minnen.

- De Elsevierenquête geeft aan dat het bachelorrendement van de opleiding TBK in Groningen na 4 jaar slechts 9% bedraagt. Volgens het bestuur is dit niet correct en ligt dit rond de 20%. Echter, dit is nog heel laag. Een grote instroom van eerstejaars studenten betekent zo dus niet veel aan diploma-inkomsten.

- Is een afstudeerprogramma in de richting van economie nog wel mogelijk bij TBK? Volgens het bestuur is dit goed mogelijk, aangezien verschillende bedrijven interesse hebben getoond voor zowel BA als MA studenten.

- In hoeverre kunnen we van het CvB financiële steun verwachten? Het bestuur zegt dat er niet op het CvB geleund kan worden en dat de opleiding zichzelf dient te bedruipen. Geen enkele opleiding is winstgevend. Wel wordt er een break-evenpoint verwacht in 2016, mits het opleidingsrendement 60% is.

- In hoeverre is nagedacht over een samenwerking met de drie technische universiteiten? Het bestuur geeft aan dat hier wel over nagedacht is, maar dat het vanwege de afstanden op dit moment niet realistisch is. Het idee is echter niet uit beeld.

Verder geeft het bestuur aan dat de staf zich zal moeten committeren in de richting TBK. Hiervoor zullen enkele programma’s eventueel aangepast moeten worden.

 

·            Asbestsanering

Er is een pilot geweest naar de aanwezigheid van asbest in NB4, in gebouwdeel 17 en de 2e verdieping van gebouw deel 14. Deze onderdelen zijn representatief voor heel NB4 en zijn gebruikt voor een kostenraming. De kosten van sanering zullen liggen tussen de 1.4 à 1.6 miljoen, welke grotendeels ten laste van het CvB zullen komen. Over hoe de sanering zal worden aangepakt dient nog verder gesproken te worden.

 

·          Concept besluit tot wijziging faculteitsreglement, art. 24: oprichting basiseenheid  "Molecular Systems Biology"

De faculteitsraad heeft enkele keren met het faculteits-

bestuur gediscusieerd of het wenselijk is steeds meer

basiseenheden op te richten. Dit mede naar aanleiding van

de laatste reorganisatie. In afwachting van een discussie-

stuk van het faculteitsbestuur zouden geen nieuwe

voorstellen worden behandeld.

De afgelopen tijd heeft het faculteitsbestuur zich hierover

bezonnen, maar er ligt nog geen concreet resultaat. De

faculteitsraad was daarom ontstemd dat nu toch een

voorstel in de raad lag om een nieuwe basiseenheid, 

"Molecular Systems Biology", op te richten

Het faculteitsbestuur trok het boetekleed aan, en meldde

dat deze aanvraag helaas was blijven liggen door wisseling

van het decanaat. Dit lag er al lang. Bovendien is dit een

toezegging geweest in de arbeidsvoorwaarden waar het

bestuur niet onderuit kon.

Het bestuur meldde verder dat er nog diverse aanvragen

liggen voor nieuwe basiseenheden, maar dat voorstellen

daarover even moeten wachten tot de discussie is gevoerd

over doel, omvang en inrichting van basiseenheden.

De faculteitsraad stemde daarop in met het voorstel.

 

·            Plan van Aanpak gassen

De raad had geen commentaar op de voorstellen over het vervoer, gebruik en de opslag van gasflessen. Maar het Plan van Aanpak gassen had betrekking op het gasleidingennet in NB4. De raad vroeg alsnog om duidelijkheid hierover.

 

·            Vaststelling reglement onderzoeksinstituten

De raad was content met het concept reglement waarin de verhouding directeur/bestuur duidelijk zijn omschreven.

 

·            Numerus fixus

De numerus fixus voor Levenswetenschappen zal worden

gecontinueerd.

 

Wie meer wil weten kan voor een uitgebreid verslag kijken op: http://www.rug.nl/fwn/faculteit/facraad/archief

 

Contact

De site van de faculteitsraad: www.rug.nl/fwn/fraad

 

Voor de samenstelling van de raad kunt u kijken op: http://www.rug.nl/fwn/faculteit/facraad/raad09-10

 

E-mail adres van de faculteitsraad: [log in to unmask]

 

Brieven/notities die behandeld worden door de raad (zie de postlijst op de raadsite) kunnen worden opgevraagd bij de ambtelijk secretaris: [log in to unmask]

 

Indien u geen nieuwsbrief meer wenst te ontvangen van de faculteitsraad FWN, beantwoord deze mail dan met de mededeling dat u zich wenst af te melden.