14 t/m 17 april 2009

 

 

Johann Bernoulli Lezing

ARABISCHE ASTROLOGIE EN WEST-EUROPESE WISKUNDE: 900 - 1300

Jan Hogendijk

Dinsdag 14 april, 20.00 – 21.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Toegang voor iedereen gratis

Meer informatie: Johann Bernoulli Lezing

 

In de vroege Middeleeuwen was in West-Europa de kennis van wiskunde zeer beperkt. Vanaf de tiende eeuw werden in islamitisch Spanje astrologie en sterrenkunde geïmporteerd uit het Midden-Oosten, en in het kielzog hiervan ook goniometrie, bolmeetkunde, en wiskundige bewijzen in de trant van Euclides. Van de elfde tot de dertiende eeuw werden veel wiskundige teksten uit het Arabisch in niet altijd even begrijpelijk Latijn vertaald. Welke wiskunde werd in de periode 900-1300 echt gebruikt of begrepen?

 

---------------------------------------------------------

 

PETER BIERI (schrijver van Nachttrein naar Lissabon)

How does Literature contribute to Freedom?

Voertaal Engels!

Woensdag 15 april, 20.00 – 21.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Kaarten: € 2,50 / voor studenten en SG-abonnees gratis

Meer informatie: Peter Bieri

 

Wat betekent het voor mensen om vrij te zijn? Kunnen we volledig volgens onze vrije wil leven? En is er eigenlijk wel zoiets als een absolute vrije wil? Met deze vragen worden we bijna dagelijks geconfronteerd. Het zijn de hoofdvragen in de boeken van filosoof en schrijver Peter Bieri, die met zijn roman ‘Nachttrein naar Lissabon’ een wereldpubliek aansprak.

 

Peter Bieri is ’s middags te gast bij boekhandel Selexyz Scholtens om zijn boeken te signeren (15.00 – 16.00 uur, Guldenstraat 20). Ook na afloop van zijn lezing ’s avonds in het Academiegebouw is er gelegenheid om boeken van Bieri aan te schaffen en te laten signeren.

 

---------------------------------------------------------

 

Hanze Debat

DE MONDIGE PATIENT

Winst, bedreiging of Illusie?

Donderdag 16 april, 15.00 – 16.30 uur, Rode Zaal, UMCG, Hanzeplein 1

Toegang voor iedereen gratis

Meer informatie: De mondige patiënt

 

Patiënten worden de laatste jaren steeds mondiger. Ze zijn beter geïnformeerd en vooral veel eigenwijzer. Ze staan op hun strepen en zijn ze het niet eens met een advies of behandeling dan vragen ze gewoon een second opinion. Dit is het gangbare beeld van de mondige, zelfbewuste patiënt contra de van zijn voetstuk gevallen professional. Maar klopt het wel? Hoe mondig zijn patiënten en cliënten in de gezondheidszorg eigenlijk? Hoe kunnen professionals verantwoord omgaan met de wensen en grillen van de patiënt of cliënt? En hoe vinden we de juiste balans?

 

---------------------------------------------------------

 

Arts meet Science

ROBBERT DIJKGRAAF

Kunst en Wetenschap – een eenzame weg naar vernieuwing

Donderdag 16 april, 20.00 – 21.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Kaarten € 2,50 / voor studenten en SG-abonnees gratis

Meer informatie: Robbert Dijkgraaf

 

Kunst en wetenschap hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht. Zowel de kunstenaar als de onderzoeker leggen een eenzame weg af op zoek naar vernieuwing. Intuïtieve ideeën en halve vergissingen zijn vaak het vertrekpunt van hun zoektocht. Naast deze creatieve component werken beiden vanuit een existentiële onzekerheid. Er zijn echter ook verschillen. Niet alleen in de uitkomst van hun werk maar ook in de beoordeling.

 

 

Informatie:

Studium Generale Groningen

Oude Boteringestraat 13

(050) 363 5463

[log in to unmask]

www.rug.nl/studium

 

 

 

Verder attenderen wij u graag op de volgende – niet door Studium Generale georganiseerde – activiteit:

 

HET UUR VAN DE WAARHEID

Programma-onderdeel op het Viva la Focus festival

Vrijdag 17 april 2009, 14.30 - 15.30 uur, Filmtheater Images, Poelestraat 30, Groningen

Toegang voor iedereen gratis

Meer informatie: www.vivalafocus.nl

 

Het Groninger Forum programmeert op vrijdag 17 april de tweede editie van Viva la Focus, een eendaags festival over de mobiele telefoon als camera. DwarsDiep organiseert op die dag in Images een talkshow getiteld: Het Uur van de Waarheid. Zijn wij, moderne burgers die regelmatig online zijn, voldoende toegerust en mediawijs om waarheid en betrouwbaarheid op internet vast te stellen? Hoe weet je wat waar, niet waar en waardevol is als niet precies duidelijk is wie de afzender is? Met: Karin Spaink, Herbert Blankesteijn, Marie-José Klaver en IJsbrand van Veelen, olv. Andrew Makkinga.