Herman Pleij: In de keuken van de Middeleeuwen Ons beeld van de Middeleeuwers is gevormd door de platen aan de wand van het schoollokaal, door mooie verhalen van onderwijzers en leraren, en nog meer door films. Het waren avontuurlijke tijden, waarin mensen vooral hun impulsen volgden. Een combinatie van vechten en brassen, carnaval en oorlog. Eten deed men bij voorkeur door met de tanden lappen vlees van smakelijke bouten af te rukken. De wijn ging er golfsgewijs achteraan. De altijd aanwezige geestelijke deed in deze festiviteiten dapper mee en de vrouwen waren ook niet van het fijne soort. Bij nadere beschouwing gaat er achter dit stereotype beeld een kommervolle werkelijkheid schuil. Een werkelijkheid waarin honger, ziekte, stank, pijn en andere ellende de vrolijkheid danig in de weg stond. Waarin religieuze elementen veel sterker dan nu zowel troost als machtsuitoefening betekenden. Een werkelijkheid die voor vrouwen allesbehalve fijn was. Herman Pleij, die sinds 1981 hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam is, zal in zijn lezing het standaardbeeld van de Middeleeuwen tegen het licht houden en retoucheren. Datum: maandag 16 oktober Tijd: 20.00 - 22.15 uur Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen Kaarten: f 7,50 (voor studenten en SGG-abonnees f 5,-) Meer informatie: Studium Generale Groningen Kleine Kromme Elleboog 7a1 Telefoon: (050) 363 5463 e-mail: [log in to unmask] http://www.rug.nl/studium