U ontvangt deze mail als abonnee. Zie voor wijzigen of opzeggen abonnement http://www.astro.rug.nl/~nvws/asmetlst.htm --- Op zaterdag 24 maart a.s. wordt in Groningen een GVWS/KNVWS symposium gehouden over grensverleggend astronomisch onderzoek met intercontinentale telescopen

LOFAR, voluit Low-Frequency Array, met een centraal punt in Drenthe strekt zich uit over meerdere landen in Europa. LOFAR is een opstelling van tienduizenden radio-antennes, die met elkaar in verbinding staan.

Deze techniek wordt nu ook in andere telescoopopstellingen toegepast. Dat maakt de bouw van supergrote telescopen mogelijk die zelfs meerdere continenten kunnen beslaan. Zo heeft het nieuwste project SKA, de Square Kilometre Array, antennelocaties in zowel Zuid-Afrika als West-Australië.

Met deze nieuwe generatie telescopen wordt grensverleggend onderzoek gedaan. Tijdens het symposium wordt met name ingegaan op onderzoek naar de evolutie van de eerste sterren en sterrenstelsels in het vroege heelal. Deze hebben ionisatieprocessen in gang gezet die geleid hebben tot het heelal dat wij nu kennen. Daarnaast worden ‘oude bekenden’ bestudeerd zoals pulsars, wat tot nieuwe ontdekkingen leidt.

Ook is er aandacht voor de telescopen zelf en hun ontwikkeling. Naast een wetenschappelijke uitdaging voor onderzoekers en hun technici, stimuleren deze projecten technologische innovatie waarmee Nederlandse bedrijven hun voordeel kunnen doen.

Dagvoorzitter is Niek de Kort, voorzitter van de KNVWS.


Datum:     24 maart
Aanvang: 12.25 u. met inloop vanaf 12.00 u.
Einde:
       17.00 u.
Locatie:    't Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen

Kosten bij vooraanmelding: 17,50 p.p. inclusief consumpties

Voor meer informatie en aanmelding zie:
http://www.gvws.info/symposium.html