U ontvangt deze mail als abonnee. Zie voor wijzigen of opzeggen abonnement http://www.astro.rug.nl/~nvws/asmetlst.htm
---

Beste lezer, 

SRON kondigt zijn open daten altijd zeer kort van te voren aan. Veel te kort om er in Zenit etc. zinvol aandacht aan te besteden. Daarom stuur ik dit bericht even door naar deze mailinglist.

Met vriendelijke groet, 

Edwin Mathlener 

************************************************************************
Edwin Mathlener
E-mail: [log in to unmask] 
http://www.edwinmathlener.nl
************************************************************************







Van: [log in to unmask]
Datum: 4 oktober 2012 14:53:15 GMT+02:00
Aan: undisclosed-recipients:;
Onderwerp: Moleculenjager op Open Dag SRON Utrecht


Dit bericht vindt u ook online op: www.sron.nl

04-10-2012
Moleculenjager op Open Dag SRON Utrecht

Bezoekers van de Open Dag van ruimteonderzoeksinstituut SRON in Utrecht (De Uithof) kunnen komende zondag de moleculenjager HIFI bewonderen. HIFI speurt aan boord van de ruimtetelescoop Herschel onder meer naar water in de koude kosmos. Er is daarnaast gelegenheid om de cleanroom van SRON te bezoeken en er zijn presentaties, demonstraties, lezingen en films over de nieuwste ontwikkelingen in het onderzoek vanuit de ruimte. Voor kinderen is er een speciaal programma. De toegang is vrij. 

Water is een van de belangrijkste ingrediënten voor leven. En het speelt een belangrijke rol bij de geboorte en ontwikkeling van sterren en planeten. Daarom zoeken astronomen naar water in het heelal. Vanaf de aarde lukt dat niet, omdat de vochtige dampkring in de weg zit. Maar vanuit de ruimte gaat het prima.

De Nederlandse moleculenjager HIFI - aan boord van de ruimtetelescoop Herschel (ESA) - speurt sinds 2009 naar water. HIFI verzamelt informatie in het ver-infrarood, de golflengte waarin je watermoleculen het duidelijkst ziet. Zo hebben astronomen met behulp van HIFI onlangs ontdekt dat het water van de komeet Hartley 2 dezelfde chemische samenstelling heeft als het water in onze oceanen. Die ontdekking is steun voor de theorie dat de oceanen op aarde zijn ontstaan uit enorme ijsballen in de ruimte.

HIFI bevindt zich nu aan boord van Herschel, op circa 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Op de Open Dag van SRON is een tweelingbroertje van de moleculenjager te zien.

Programma 
Het programma bestaat verder uit rondleidingen door de cleanroom van SRON en presentaties met uitleg over onder meer zwarte gaten, het ontwikkelen van uiterst gevoelige detectoren en het meten van broeikasgassen vanuit de ruimte. Onderzoekers leggen uit wat een spectrum is, je kunt fijnstof meten met een smartphone en je wordt uitgedaagd om met de Mafkijker op je hoofd uit het doolhof te komen.

Er is een speciale lezing voor kinderen over onder andere de geboorte van sterren en het maken van ruimte-instrumenten. Kinderen kunnen ook knutselen, experimenteren en kleuren in het pretlab. Zie voor het volledige programma www.sron.nl/opendag.

Tijd en locatie
Zondag 7 oktober 2012, 12.00-17.00 uur
Sorbonnelaan 2 (De Uithof)
3584 CA Utrecht
De toegang is gratis en parkeren is deze dag vrij!
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Stravers, tel. 06-52679395, [log in to unmask]