Nog steeds staat komeet 17P/Holmes rond middernacht hoog aan de noordelijke hemel. De komeet is inmiddels wel in helderheid afgenomen, maar nog steeds een prachtig object in binoculair, telescoop of op de digitale prent. Fijn dat trouwens ook het weer in Nederland weer eens lekker meewerkt.
 
De helderheidscurve van de komeet volgt overigens een vergelijkbaar patroon als bij de ontdekking ruim een eeuw terug. Ook toen werd 17P/Holmes opeens zichtbaar voor het blote oog door een plotselinge uitbarsting in november 1892, waarna de komeet nog drie weken zichtbaar bleef voor het blote oog. Bovendien volgde destijds 75 dagen na de eerste helderheidstoename een tweede eruptiemet als gevolg een bijna identieke helderheidstoename als daarvoor. Wie zalzeggen dat dit nu niet weer kan gebeuren. Zo ja, dan staat ons kort na Nieuwjaar nog een extra stukje vuurwerk te wachten.
 
Hoewel de komeet sowieso nog steeds een mooi object is, maakt het potentiële 'eruptieve' karakter ervan het extra de moeite waard om de komeet te blijven volgen. Nu nog een paar flinke opklaringen.......
 
bron: The Cosmic Mirror #306 (http://www.astro.uni-bonn.de/~dfischer/mirror/306.html)
 
M.vr.gr.,
Ron Baart.